Blog


Is het de Puberteit…of speelt er meer?

Sylvia Soochit-van Aalst | kinder- en jeugdtherapeut | 10 okt 2019

Meestal gaat de puberteit met ups en downs. Dat hoort erbij. En er zijn zeker verschillen, want ieder kind is uniek. Zo heeft de ene puber een geweldige tijd en is het voor de andere een echte ‘struggle’ en zit jij als ouder regelmatig met de handen in het haar. Want wat hoort nu bij de puberteit en wanneer is het nodig om je zorgen te maken?

Verandering

De wereld van jouw puber wordt groter en zijn sociale omgeving steeds belangrijker. En hoe moeilijk dat voor jou als ouder kan zijn, deelt je zoon of dochter nu liever iets met vrienden en vriendinnen dan met jou. En dat is wennen en vraagt om en andere benadering van jouw kind dan jij gewend bent. Daar gaat het wel eens mis, wat zich uit in discussies, ruzies en conflicten. De gezelligheid in huis is dan ver te zoeken.

Klachten die ontstaan kunnen gelinkt zijn aan de puberteit en alle veranderingen die erbij horen. Daarnaast kunnen er ook andere oorzaken zijn waardoor jouw kind niet lekker in z’n vel zit. Belangrijk is om op tijd jouw zorgen te delen. Het vroegtijdig aanpakken van problemen, voorkomt problemen op latere leeftijd.

Puberteit blog Puberhart Breda puber kind
Is het de Puberteit…of speelt er meer?
Schaamte

Als ik ouders en hun kind ontmoet in mijn praktijk, zijn de klachten vaak al een langere tijd aanwezig. Veel ouders vinden het een grote stap om hulp in te schakelen en voelen zich als ouders falen. Tijdens het intakegesprek benoem ik dat het juist moedig is dat zij hulp inschakelen, zodat dat wij samen kijken wat nodig is om het probleem op te lossen en hun kind weer grip krijgt op zijn leven.

Ouders geven vaak aan opgelucht te zijn dat de begeleiding is gestart en benoemen dat zij deze stap liever veel eerder hadden gemaakt.

Wacht niet te lang

Je hoeft niet meteen hulp in te schakelen als het even wat minder gaat. Maar merk je dat jouw zoon of dochter zich steeds meer terugtrekt, vaak somber is, het op school of in de sociale contacten minder goed gaat? Dan is het belangrijk om je zorgen te delen. Eerst met jouw kind en dan samen met een therapeut, psycholoog of de huisarts, iemand waar jouw zoon of dochter zich vertrouwd bij voelt. 
Je hoeft het niet alleen te doen!

Meer informatie over kinder- en jeugdtherapie in Breda vind je op mijn website Puberhart of op de website van mijn beroeps-vereniging van en voor kindertherapeuten de VvvK.

Wanneer je dit artikel waardevol vindt, zou ik het ontzettend waarderen als je het wilt delen met jouw volgers op social media. Dank je wel.


Call Now ButtonNeem contact op